Gamescom 2014 een verslag

Door eL_Jay op donderdag 14 augustus 2014 13:00 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 3.747

Inleiding
Ik wilde al jaren naar de GamesCom in Keulen (en E3 en TGS) ik vond echter de drukte op 'consumenten-dagen" een onoverkomelijk obstakel.
Ook de extra toegevoegde waarde van een trein vol met Tweakers compleet met goody bags en on-board-lan-party, was niet genoeg om mij over te halen om dit jaar wel te gaan.

Gelukkig wees een concullega mij erop dat we op de woensdag, de industriedag, konden gaan. Dus wel de lusten, maar niet de lasten, de knoop was dan ook snel doorgehakt. Een groepje gamescom gangers (9) was snel gevonden en ook vervoer was zo geregeld. Tickets besteld a 29 euro en het wachten kon beginnen.
Mijn goals:
 • Evolve spelen
 • Sierra info
 • Fallout of Doom info
 • TOTAL ANNIHILATION info
 • Topware stand
 • Vette indie en werktuigbouw
De hallen
Om 8:00 verzameld bij het CS in Eindhoven en gaan met die banaan. Rond een uur of 10 komen we aan bij de Koelnmesse en kunnen we 100m van ingang noord parkeren a 10 euro per auto.
Banners ingang
We drinken nog een kopje koffie en lopen hal 8 binnen. Gelijk een leeftijdsbandje gehaald zodat alle content toegankelijk is en knallen :) (alleen bij de playstation 4 stand moesten we daadwerkelijk id laten zien, vermoedelijk door bloodborne ook al was die niet toegankelijk op dat moment)
http://tweakers.net/ext/f/ctd7jcYbMKvKNLkaZAaRwJyC/full.png
Na een snelle wandel door de zaal blijken hier o.a. Wargaming, Riot games, Alienware en Nvidia hier een stand hebben. Niets speciaals buiten dat de LoL area volgens mij de grootste was van de hele beurs voor 1 spel door o.a. een E-sport Arena met groot podium.
lol arena
De wargaming (W.o.Warplanes/WoT)stand was buiten de boothbabes niets leuks te zien (heetste babes m.u.v. co-splay).
WG babes

Via buitenplaatsen tussen de verschillende hallen konden wij de centrale stroom mensen in de centrale boulevard grotendeels steeds mijden. Tevens stonden hier een handvol eet, drink en marketing standjes.
Hier hebben we dan ook de lunch genoten met een lekker broodje bratwurst en pot-bier/apfelschorle.
Lunch
(de rij voor bratwurst is lang (netjes achter elkaar), maar gaat snel, de rij voor de drank is kort en langzaam (minder netjes, zoals dat gaat als het om alcohol gaat ;))

Ik weet niet meer precies in welke zaal wat stond dus 6 en 7 dus ik pak ze even samen. In 7 staat er iig een gigatische Blizzard area met hun 4 recentste games elke 1/10 van het haloppervlak (WoW, HeartStone, Heroes of Storm en Diablo, speelbare pc's/X1).
Blizzard pano
In een van deze zalen was ook een grote playstation area met o.a. farcry4, order1886 en little big planet 3 allen speelbaar. 2k,Ubisoft, Crytek en EA waren in deze zalen vertegenwoordigd.
De witcher 3, AC, BF, CoD, evolve, borderlands, CiV en project Morpheus waren ook in deze 2 zalen te vinden. Helaas was de Morpheus enkel op afspraak toegankelijk.
De War Thunder stand was wat mij betreft de mooiste stand van de beurs met o.a. een TD (vermoed een su85su 100) en een vliegtuig (mustang oidMesserschmitt Bf 109 K-4).
Mustang-ish?su85

In hal 9 zijn o.a. Square Enix, Nintendo, Bethesda en occulus te vinden.
Vooral interessant om eens een vrouwelijke mario en luigi te zien.

hal 10 (2 verdiepingen) heeft beneden o.a. kleine onbekende meuk, wat indie, Magic:TG, de uber-saaie AMD stand (saaiste waar ik daadwerkelijk 'in' ben geweest) cosplay village, een hoop merchandise en een recruitment stand van de Bundeswehr.
De bovenverdieping vond ik echter samen met Evolve het hoogtepunt van de show. Grotendeels waren hier stands van Hogescholen/Uni's die studenten werven voor de game-industrie en waren er RC-drift banen waar gegeleden werd.
De absolute knallers waren echter een afdeling met retro-consoles! en simulatoren. Alle retro-consoles waar ik ooit van gehoord heb waren vertegenwoordigd + (+/-)50.
Retro2
Allemaal speelbaar op kleine beeldbuisjes. Van gamecube to atari van xbox tot v-tech-winnie-the-pooh, van jaguar tot PC-achtige rotzooi :D HEERLIJK, enige kippenvel momentje van de beurs.
Naast deze consoles/pc's waren er ook diverse arcadekasten en pinball-machines. Wederom gratis speelbaar.
Ander hoogtepunt van de show was op dezelfde verdieping een kleine area met semi-hobby simulatoren. Waaronder de ROCKET MAN!
Rocketman
Hal 4 & 5 zijn business only en vermoedelijk voor de meesten van jullie niet toegankelijk. Enige note-worthy waren wat interessante manieren van input voor de bediening/immersie van/bij gaming.

Noemenswaardige games

Hoogtepunt was het spelen met Goliath in Evolve , evolueren naar het laatste level en het team hunters wipen :). Manmanman wat een vette game, voor mij vermoedelijk DE game van 2015 (zolang bethesda niet met een TES/FO komt en aangezien er nog >3 maanden ontwikkeltijd is om alles gladder te strijken). Eerst een saai, slecht zichtbaar marketingfilmpje van Nvidia meuk en daarna een trailer van evolve.
Vervolgens door naar (achteraf) het moment van mijn gamescom 2014.De PC game liep lekker, de graphics waren ruim voldoende, de bediening was sub-optimaal maar doordat ik niet hoefde te communiceren met een team, en het team hunters nogal wat problemen had met de onwennigheid van een eerste potje. was het een koud kunstje even lekker op mijn gemakje beestjes te slachten te evolueren (ik werd tijdens de eerste evo aangevallen door een bende creatures) en kont te schoppen. IMO een kleine revolutie van het FPS-coop genre.
Ben benieuwd wat ze met de matchmaking gaan doen want dat kan deze game breken.
(PC 15 min wachttijd, 1 potje van +/- 10 min, gespeeld bij de Nvidia stand, niet de Evolve stand!)

The order 1886 was matig. Het begon al slecht met de padding die van de headset viel toen ik hem oppakte en daarna een vastloper van de PS4. Vervolgens wel heel de demo kunnen spelen en een beetje een meh gevoel. Graphics oke (goede characters, slechte environment textures, slechte vlammen en erg grauw/grijs/mistig), gameplay meh (3rd person shooter wat imo bijna altijd minder is dan fps), trage snelheid door o.a. cutscenes en het feit dat de gameplay semi-on rails was (je kon een soort van vrij rondlopen maar je moest eerst iets doen (kill enemies, save friendly, clear path) voor je naar de volgende area door kon. Hopelijk is dat doordat het een demo is. De thermite rifle was wel grappig en vooral omdat veel mensen hem niet begrepen (eerst thermite sproeien en pas dan een tracer schieten)
Hoogtepunt was de levensechte wassen pop, van vermoedelijk de hoofdpersoon, in de stand. (uncanny valley m.u.v. de ogen en tastl)
1886 pop

In dezelfde stand waren farcry 4, Last-of-Us-Remasterd, Killzone en nog een game 'vrij' te spelen wat we dan ook geruime tijd hebben gedaan. Bloodborne was helaas gesloten/vol toen wij er aan kwamen. Daarnaast was er nog een andere game in deze stand waar je voor moest wachten (naast bloodborne en order 1886) geen idee meer hoe die heette maar was van sony en deed me denken aan the last of us.
(Playstation-4, in totaal missch 5 min wachttijd tussen de games door, wachtijd vooraf 0, totale tijd in stand +/-1 uur)
 • Farcry4: Je kunt op een fuckin olifant 'rijden' :D. Ik vond de graphics prachtig i.t.t. sommige reisgenoten
 • Last of us remastered: Redelijk mooi en helaas heb ik geen ps3/4 :(
 • killzone: je kunt het er spelen.
Destiny gameplay is blijkbaar de beta maar dan multiplayer (volgens mede-reiziger, niet gespeeld door te lange wachtrij en gebrek aan interesse).

Diablo 3 reaper of souls couch-coop (met opblaasbare 'chesterfields') was wel vermakelijk en een lekker uitrust momentje.

Bethesda was enkel aanwezig met een stand voor Evil Within (wachtrij 120min dus niet gedaan) en Battlecry. Battlecry was eerst een bagger presentatie met een uiterst pijnlijk moment en een tutorial. Daarna werden we in 2 teams van 5 gesplitst en deden we een potje (control the base oid) waarin we keihard werden afgeslacht.
Game zelf is meh. De graphics zijn voldoende, lekker duidelijk, >60 fps (vermoedelijk niet 'zwaar' m.b.t. performance en i.c.m. een uber Eizo missch zelfs wel in 120fps gespeeld) en een soort van cellshaded sausje waar ik een zwak voor heb (darkness 2 en borderlands). Het vechten zelf vond ik traag en totaal niet responsief aanvoelen maar dat kan aan de class hebben gelegen. Buiten het vechten was de gameplay wel lekker snel. De grapling hook was zeker niet verkeerd geimplementeerd, maar kan nog effectiever gebruikt worden om de 'pace' en gameplay te optimaliseren.
Bottom-line ik snap dat de rij kort was.

Little Big Planet: speelde lekker en lijkt me een coop-topper voor mensen met een ps4.

Assassins Creed Unity heeft een presentatie met daarin realtime-irl een dev die een assasination in een kerk doet. Blijkbaar heb ik 'leaked' content want na 5 min werd mij verteld dat ik niet mocht filmen. De kwali is dusdanig bagger dat ik niemand daarmee een plezier doe.
(wachtijd 30 min; presentatie +/-15 min)
(de potentiele wachtrij hiervoor is lang, imo dan niet de moeite omdat je niets kunt spelen)

Bij alienware kan je iedere presentatie een alienware alpha winnen.

Retrogames Galore
Retro
Faciliteiten:
 • Toiletten:9 (gratis, schoon, ruim aanwezig)
 • Eten-drinken:8 (ik hou van duitse porties worst, bieren en apfelschorle, voldoende aanwezig)
 • Prijzen:8 (voor een dergelijk event heel erg netjes, On-Nederlands)
 • Goodies:4 (maar ik heb ook niet lopen hoereren)
 • Boothbabes:7 (boothbabes een 6 omdat er niet veel waren, een 8 voor de cosplay)
 • Internet:0 (geen wifi aanwezig, en nauwelijks bereik binnen)
 • Communicatie:5(grotendeels Duits georienteerde beurs (weinig engelse presentaties/materiaal) waardeloze app, geen goede map, goede bewegwijzering, vriendelijke welwillende ordelijke mensen die Duitsers ook al spreek ik hun taal niet :))
Conclusie
Helaas van mijn goals alleen evolve gerealiseerd.
Wargaming had enkel WoWarplanes en WoT speelbaar en wat info over WoWarships
Sierra ben ik nergens tegengekomen.
De Topware stand was ik vergeten (mocht iemand die tegen komen, dan hoor ik graag wat ik gemist heb)
Bethesda had enkel the evil within en battlecry (+ o.a. de cyberdemon trailer op een groot scherm)
Wat betreft indie is er niets blijven hangen hoewel talos principle wel potentieel heeft (speelbaar), En natuurlijk leuke hardware gezien bij de retro en simulatoren.

Al met al toch een geslaagd dagje maar ik weet niet of ik volgend jaar weer ga en of ik nog wel ooit naar de e3 of TGS wil. Drukte en wachten zijn toch niet zo mijn ding en ook al het gehype (zeker als er goodies waren) was af en toe bijna walgelijk.
Gelukkig was ik met gezellige mensen en zijn Duitsers geen Nederlanders.
Op zo'n event met een grote populatie merk je gewoon hoe asociaal, egocentrisch volk wij Nederlanders zijn.

Grappigste moment
Een windows activatie ballontje zien oppoppen tijdens het spelen

Pijnlijkste moment
Battlecry presentatrice die tot 4 keer toe ons enthousiast probeert te krijgen voordat we de game mogen spelen.

Game van de beurs
Evolve


Tips voor Gamescom gangers:
 • Weet waarvoor je in de rij staat (soms kun je na een presentatie een game spelen, soms niet)
 • Lees de wachttijdindicatoren en bepaal of 0,5/1/2/3/4/5/6 uur wachten het voor jou waard is om 5 a 15 minuten die game te spelen. (heel soms kun je langer spelen (geen direct toezicht aka vrij spelen) zoals bijv de ps4 stand, little big planet, en volgens mij WoW, langste wachtijd die ik gezien heb was 2 uur, maar zaterdag is 6 uur bij bijv destiny waarschijnlijk)
 • Gebruik de sluiproutes'.(de meeste zalen zijn met zijdeuren via een buitenplaats met elkaar verbonden, hier is minder 'verkeer' dan in de boulevard. Totaal aantal bezoekers schat ik op woensdag op 15k a 40k. Jullie kunnen er volgens mij >100k verwachten, dus vermijd de onvermijdelijke chokepoints waar mogelijk).
 • Haal bij binnenkomst een polsbandje waarmee je je leeftijd aangeeft (voorkomt dat je ergens niet binnen mag waarvoor je de minimumleeftijd hebt).
 • Je mag een tas mee naar binnen nemen en je wordt niet gefouilleerd. Je kunt dus je hele mondvoorraad meenemen. (tot aan alcohol toe, eigen risico, wij konden zelf ons kaartje scannen en door het poortje lopen)